Βιογραφικό

Η Αφεντούλα Ραζέλη, από τις αγαπημένες τραγουδίστριες της γενιάς της,  γεννήθηκε στις Σέρρες (Πρoβατάς Σερρών).
Σπούδασε στην Σχολή Νηπιαγωγών Καρδίτσας. Η ενασχόλησή της με το τραγούδι ξεκίνησε στην Θεσσαλονίκη σε ρεμπέτικες κομπανίες, τραγουδώντας ρεμπέτικα, παλιά λαϊκά και σμυρναίικα τραγούδια. Στην Θεσσαλονίκη επίσης, συνέχισε τις σπουδές της στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης-μουσικοπαιδαγωγικό σύστημα ORF (προσχολική ηλικία),και παράλληλα συμμετείχε ενεργά για δύο χρόνια στην θεατρική ομάδα με την ονομασία «Πρωτοποριακή Αναζήτηση».
Στην Αθήνα βρίσκεται για μεταπτυχιακές σπουδές στην παιδοψυχολογία όπου και εγκαθίσταται από το 1989 και επεκτείνει το ρεπερτόριο της σε τραγούδια σύγχρονων και νεώτερων καταξιωμένων δημιουργών (Χατζιδάκις, Ξαρχάκος, Θεοδωράκης, Ξυδάκης, Μάλαμας και άλλοι).
Φοίτησε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών,στη Σχολή του Σύγχρονου Ελληνικού Τραγουδιού, με δασκάλα την κ.Άννα Διαμαντοπούλου.
Οι πρώτες συνεργασίες της, με τον Μπάμπη Γκολέ, τον Τάκη Μπίνη,από τη μεγάλη Σχολή του Ρεμπέτικου τραγουδιού. Τους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, τον Κώστα Παπαδόπουλο, Μανώλη Πάπο, Βαγγέλη Λιόλιο και φυσικά τον Βαγγέλη Κορακάκη, ο οποίος την συνδέει και με την δισκογραφία.
Ετσι,η πρώτη δισκογραφική της συμμετοχή προκύπτει από την συνεργασία τους. Ο Βαγγέλης Κορακάκης την “εσύστησε” στον κόσμο με “το ποτηράκι της καρδιάς” και τη “μαγεμένη αγκαλιά”, τραγούδια που αγαπήθηκαν και έγιναν γνωστά στον κόσμο και τραγουδιούνται από όλους, τα οποία καθιέρωσαν την Αφεντούλα, ανάμεσα στις γνήσιες λαϊκές φωνές της γενιάς της.
Ακολουθούν οι συνεργασίες με την Μαριώ, την Μαίρη Λίντα, την Κατερίνα Κούκα, τον Μανώλη Ρασούλη, τον Μπάμπη Τσέρτο, την Λένα Αλκαίου, Κώστα Μάντζιο.
Επίσης συνεργάστηκε με τους σημαντικούς συνθέτες Χρήστο Νικολόπουλο, Γιάννη Σπανό, Τάκη Σούκα και Πέτρο Βαγιόπουλο.
Με την Χαρούλα Αλεξίου και την Ελευθερία Αρβανιτάκη (σε συναυλίες Ελλάδα και εξωτερικό).
Επίσης με τον Γιάννη Κούτρα, Emilia Ottaviano, Δημήτρη Ζερβουδάκη ,τον Βασίλη Λέκκα και τον Γεράσιμο Ανδρεάτο.
Εχει τραγουδήσει στην τελευταία ταινία της Φριντας Λιάππα “Τα χρόνια της μεγάλης ζέστης” δύο τραγούδια σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και μουσικη του Θάνου Μικρούτσικου.
Στην τελευταία της δισκογραφική δουλειά, συνεργάστηκε επίσης με τον Antenor Bogéa, συνθέτη, μουσικό, τραγουδιστή και Πρεσβευτή της Βραζιλίας στην Ελλάδα.
Πήρε μέρος στην μεγάλη συναυλία που έγινε στο Θέατρο Παλλάς για το Ρεμπέτικο και Σμυρναίικο τραγούδι, όπου απέσπασε τις καλύτερες κριτικές. Στη συναυλια αυτή ο γνωστός εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας έγραψε για την ξεχωριστή παρουσία της Αφεντούλας και αναρωτήθηκε αν θα της “παραδώσουν τη σκυτάλη”.
Από τότε μέχρι σήμερα η Αφεντούλα κρατά τη σκυτάλη στις καρδιές μας,κρατώντας μια σταθερά,ανοδική πορεία.
Από τις πρώτες της εμφανίσεις,έκανε αίσθηση η ιδιαιτερότητα της φωνής της και η συνέπεια των επιλογών της τόσο στα live,όσο και στη δισκογραφία της με αποτέλεσμα να χαίρει της αποδοχής και εκτίμησης συναδέλφων και κοινού. Με την ζεστή και χαρακτηριστικά αναγνωρίσιμη φωνή της και με το εκφραστικό μέσον της θεατρικής αφήγησης μέσα από το τραγούδι, η Αφεντουλα μας μαγεύει και ενοποιεί ηχοχρώματα και μελωδίες από την παράδοση μας, οδηγώντας τα στη σύγχρονη μουσική πολυεθνική μας ταυτότητα.
Οπως λέει η ιδια “επιθυμώ μέσα απο το τραγούδι να μεταδώσω στους ακροατές την πολύτιμη αίσθηση του οικείου,της φιλοξενίας,της χαράς,της γιορτής. Γι αυτό αισθάνομαι σαν να τραγουδώ και να τους υποδέχομαι μέσα στο σαλόνι του σπιτιού μου”.
Πήρε μέρος τραγουδώντας στο σήριαλ «οι μεν και οι δε».
Έκανε παραστάσεις για το ρεμπέτικο και σμυρναίικο τραγούδι στην Ελλάδα και το εξωτερικό με την Οπισθοδρομική Κομπανία ( Γερμανία – Βρυξέλλες – Ολλανδία).
Συνεργάστηκε με την Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, σε αφιέρωμα για το σμυρναίικο τραγούδι.
Πήρε μέρος στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο στην Υδρα για το Ρεμπέτικο Τραγούδι.
Με την ορχήστρα της παρουσίασαν παραστάσεις αφιερωμένες στον Βασίλη Τσιτσάνη .
Φεστιβάλ Σύμης (Χάλκη) συναυλία έντεχνου τραγουδιού .
Φεστιβάλ Σύμης (Κάρπαθος) συναυλία για το σμυρναίικο τραγούδι.
Στην συναυλία (αφιέρωμα) για τον Πάνο Γεραμάνη, τραγούδησε με τις κυρίες του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού: Χαρούλα Λαμπράκη, Πόλυ Πάνου, Καίτη Γκρέυ, Μαίρη Λίντα, Ρένα Στάμου, Ανθούλα Αλιφραγκή.
Πολλές εμφανίσεις στην κρατική τηλεόραση («Έχει γούστο»/Μπήλλιω Τσουκαλά «Στην υγειά μας»/Σπύρος Παπαδόπουλος κ.ά.) και συμμετοχές σε ραδιοφωνικές εκπομπές, σε κρατικά και ιδιωτικά κανάλια αντίστοιχα.
Είχε την χαρά και την τύχη να είναι προσκεκλημένη  από την Ελληνική Πρεσβεία και έτσι έκανε συναυλίες σε πόλεις της Παλαιστίνης (2010).
Την συναντούμε σε συναυλίες σε μουσικές σκηνές της πόλης με τον εξαίρετο πιανίστα Θοδωρή Κοτεπάνο (συνεργάτη για πολλά χρόνια του Μάνου Χατζηδάκι).
Σταθμός σημαντικός στην πορεία της ,οι συναυλίες τον Ιούνη του 2013, στην Ελβετία (Βασιλεία,Ζυρίχη και Βέρνη ) όπου ενθουσίασε και συγκίνησε το κοινό της,όπως γράφτηκε, με ρεπερτόριο ένα απάνθισμα του Ελληνικού τραγουδιού, (Μ,Χατζηδακι Μ. Θεοδωράκη, Στ.Ξαρχάκου, Ρεμπέτικα, Σμυρνέικα, a capella,καθώς και τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία). Καρπός αυτής της συναυλίας είναι το cd live με τίτλο ‘Abroad’-‘Εκτός συνόρων’.(2015).
Οι εμφανίσεις της Αφεντούλας περιλαμβάνουν τραγούδια από τη δισκογραφία της, επίσης αγαπημένα γνωστών και σπουδαίων συνθετών από το χώρο του λεγόμενου έντεχνου τραγουδιού (Χατζηδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Μούτσης κ.α.),αλλά και από το χώρο του λαϊκού,ρεμπέτικου και παραδοσιακού τραγουδιού.(Τσιτσάνης, Βαμβακάρης, Τούντας, Μητσάκης, Ακης Πάνου, Κορακάκης κ.α.).